Een handdruk, een blikwisseling, een ‘hallo’ – en het is al gebeurd!

Terwijl jij nog aan het denken bent wat je nu het best kunt zeggen om goed over te komen, is het schip al uit de haven verdwenen. Met een oordeel. Over jou.

Nee, dat hoef je de ander niet kwalijk te nemen. Zo werkt ons brein nu eenmaal – en dat doet het om ons te helpen met snelle beslissingen nemen en juiste oordelen vellen.

Als we elkaar ontmoeten vormen we in minder dan 5 seconden een beeld van elkaar. We registreren in korte tijd onbewust een berg aan informatie: gezichtsuitdrukkingen, mimiek, geur, manier van bewegen, stem, lachen, spreken, oogcontact, haardracht, make-up, kleding.
De eerste indruk is bepalend voor wat wij van iemand vinden en wat voor beeld we van iemand hebben. In een of twee seconden vormen ze zich een beeld van de ander op grond waarvan ze beslissen of de ander “de moeite waard” is.
Onze lichaamstaal speelt daarbij een alles overheersende rol volgens Jansen, Brons en Faber (Beeldcoaching zet in beweging 2013) en Krachtige Lichaamstaal.

Als leraar sta je iedere dag voor een groep. De hele dag wordt er naar je gekeken. De eerste indruk die de leerlingen aan het begin van het schooljaar van je krijgen ‘it ’d better be good’ anders blijf je het hele jaar hard werken volgens Boaz Bijleveld (Gouden weken).

En welke indruk hebben ouders van jou? Hoe presenteer je jezelf? Wat wil jij uitstralen?
Tijdens deze workshop gaan we aan de hand van een aantal praktische oefeningen en voorbeelden proberen je wat bewuster te maken van je zelfpresentatie:

  • Wat is positieve lichaamstaal en wat is negatieve lichaamstaal? Hoe kun je het herkennen en hoe kun je erop reageren?
  • Wat kan kleding (volgens Blom, Elema, Van der Kraats & Tatris, 2011) doen voor je presentatie?
  • Hoe kun je dit inzetten in je klassesituatie?
  • Hoe wil jij overkomen als leerkracht? Wat wil jij uitstralen?

Leuke workshop voor teamdag of inspiratiedag!
Wil meer weten? Stuur dan vrijblijvend een berichtje.

Reacties van deelnemers:

“Ik vond het verrassend wat voor effect kleuren hebben op je uitstraling. Je weet het wel, maar nu zie je het ook! Eens bewust stilstaan hoe je houding voor de klas is, levert veel op! Bedankt!!”

 

 

“Leuke afwisselende werkvormen tijdens de workshop! Veel geleerd!”

 

 

“Goede bewustwording voor leerkrachten die zich minder bewust zijn van hun presentatie.”