Executieve functies & vaardigheden

Executieve wat?! Een woord dat je steeds vaker in onderwijsland hoort. En daar is een goede reden voor! Executieve functies zijn de cognitieve processen en vaardigheden die er voor zorgen dat iemand doelgericht gedrag kan vertonen. Ze zijn dus ontzettend belangrijk in de ontwikkeling van jongeren naar volwassene, zijn de basis van ons karakter en minstens even belangrijk als iq wat betreft leerprestaties. Nieuw zijn ze niet, nee. Maar de erkenning van het belang van hun ontwikkeling, van kleuter tot volwassene, wordt steeds groter. Tijd om er dus eens in te duiken.

Training over de Executieve functies en het begeleiden van kinderen en jongeren in het PO en VO.

Kinderen die sterke executieve vaardigheden ontwikkelen, hebben meer controle over hun eigen werk en presteren beter. Dit draagt bij aan een zeker en blij gevoel. Als een kind deze functies niet of onvoldoende kan inzetten, kan dit leiden tot een vertraging in de ontwikkeling of verminderde schoolprestaties. Hoe ga je hier als leraar, intern begeleider of school mee om?

 

Inhoud

  • Algemene informatie over executieve functies en vaardigheden
  • Het belang van deze functies, in het algemeen en natuurlijk bij het leren
  • Hoe kun je deze vaardigheden bespreken in de klas en verbeteren doormiddel van spel
  • Concreet aan de slag met o.a. de door Leren Leren Schiedam ontwikkelde materialen en andere materialen en veel spellen!

Voor wie

Leerkrachten, Intern Begeleiders, PO en VO

Resultaat

Na afloop van deze training:

  • weet je wat executieve functies zijn en hoe zich deze ontwikkelen;
  • weet je welke executieve functies je aanspreekt tijdens een les;
  • weet je hoe je sterke en zwakke executieve functies kunt ontdekken;
  • weet je hoe je zwakke executieve functies kunt stimuleren;
  • weet je wat kinderen en ouders zouden kunnen doen bij zwakke executieve functies;
  • Kun je het geleerde gelijk toepassen in de klas;

Trainingsdata

In overleg met opdrachtgever

 

Groepsgrootte

Max. 20 personen

 

Kosten

We maken een graag voor u een passende offerte op maat.

Vroegboekkorting
Voor deelnemers die zich voor de zomervakantie aanmelden voor deze training die in schooljaar 2022 – 2023 van start gaat, geldt een korting van 10%

Trainer

Doete Stenekes, orthopedagoog, HB leerkracht en coach bij Kyk-scholen.

Doete Stenekes: “In mijn functie als orthopedagoog en leerkracht kwam ik in aanraking met de Executieve functies. Voor mij viel er veel op zijn plek. Het is de basis van waaruit de stap naar het “leren” gemaakt kan worden, niet alleen bij HB-leerlingen. Een stevige basis verdient aandacht en zorg. Deze stap is belangrijk en wordt nog wel eens ‘overgeslagen’.

Tijd dus voor een missie! Meer aandacht binnen het onderwijs voor de Executieve functies! Naast het overbrengen van deze kennis naar de leerlingen, doe ik dit ook graag met trainingen aan professionals en ouders. Ben je benieuwd wat ik voor jou of jouw team kan betekenen, neem dan vrijblijvend contact op!”

Doete Stekenes

Algemeen

Onze workshops & trainingen zijn praktijkgericht en van de hoogste kwaliteit. De trainingen worden ontwikkeld door leerkrachten die experts zijn in hun vakgebied. Onze trainers zijn opgeleid en hebben ervaring in zowel het onderwijs als in het coachingsvak.

In iedere training wordt de relatie tussen theorie en praktijk aangeboden, hierdoor krijgen de deelnemers handvatten om de leerinhoud direct in hun dagelijkse praktijk toe te passen.

Ja, ik wil mij aanmelden voor de training 'Executieve functies & vaardigheden'

Akkoord

1 + 5 =